Att låta installera larmsystem av olika slag är idag vanligt bland både privatpersoner och företag och många som gjort det vittnar om en ökad trygghet. Men är det verkligen nödvändigt för alla typer av företagare att ha eller företagslarm eller kan det till och med vara en bortkastad investering?

Finns behov av ett företagslarm?

Huruvida det är nödvändigt att låta installera ett företagslarm eller inte beror till stor del på hur verksamheten ser ut. Kort och gott – finns det ett behov för ett larm eller går det lika bra utan? Några av dom avgörande faktorerna är bland annat:

  • Vilken bransch företaget är verksamt inom
  • Om det finns stora / dyrbara tillgångar i lokalerna
  • Om det finns annat, så som viktiga dokument, som behöver skyddas

Vissa branscher är mer utsatta för brott än andra och sådana företag gör ofta rätt i att skydda lokalerna med ett bra företagslarm. Detsamma gäller för företag som förvarar dyra tillgångar i sina lokaler – till exempel en snickerifirma med dyra verktyg och material eller en bilverkstad fylld med bildelar och annat stöldbegärligt.

Ett företag som däremot inte har några dyrbara tillgångar, dokument eller annat i företagslokalerna har däremot inte samma behov av skydd och säkerhet. Kanske gäller det bara ett enkelt kontor som lämnas tomt vid dagens slut? Att då installera ett företagslarm, där det inte finns något för en eventuell inbrottstjuv att hämta, skulle kunna vara en bortkastad investering.

Det är alltså behovet som bör styra i frågan om ett larm är nödvändigt eller ej och här kan det vara klokt att bolla med eventuella kollegor eller branschpartners.

Skaffa ett larm – så går det till

För den som kommit fram till att det kanske skulle vara bra med ett företagslarm till verksamheten är det relativt enkelt att skaffa ett. Ett bra första steg är att kolla runt lite på vilka alternativ som finns, eftersom det idag finns mycket att välja på inom området.

Kontakta några olika larmleverantörer för att se vad dom kan erbjuda verksamheten och dess behov och se sedan till att jämföra. Välj sedan den som känns bäst just utifrån företagets behov. Det finns både enkla och avancerade system att välja bland – vissa är till exempel uppkopplade till larmcentral dygnet runt och utrustade med övervakningskameror och andra inte.

Företagslarm – eller inte?