Är det värt att reparera eller bör du köpa en ny iPhone? Se på priserna nedan för att avgöra vilket beslut som är bäst ekonomiskt. Följande priser är från idofix.se och speglar vad branschen ungefär tar för följande reparationer. I detta fall lämnas alltså telefonen in till butiken där reparation genomförs.

iPhone 8

Glasbyte/Skärmbyte

Sprucken eller helt trasig skärm? Byt skärmen och din telefon blir som ny. Byte av skärm är en av de vanligaste åtgärderna som utförs av företag som jobbar med att reparera iPhone och andra mobiler.

Priset: 899 kr.

Laddkontakt

Om ladduttaget har gått sönder är det omöjligt att ladda telefonen. Lösningen är att byta laddkontakt. Ett relativt enkelt ingrepp.

Pris: 899 kr

Batteri

Är batteriet dåligt eller helt dött? Byt det mot ett nyare och få betydligt längre batteritid.

Pris: 599 kr

iPhone 6

  • Byte av skärm – 599 kr
  • Laddkontakt – 499 kr
  • Batteri – 499 kr

Skillnader beroende på modell

Som visas ovan skiljer sig priserna för att reparera iPhone beroende på vilken modell det är. Generellt kan sägas att ju nyare modell desto högre pris. Detta med vissa få undantag.

Samtidigt är de nyare modellerna dyrare i inköp vilket rättfärdigar att de kan repareras till en högre kostnad.

Går det att göra själv?

Ja, det går att reparera iPhone på egen hand. Det säljs färdiga ”kit” med passande mejslar, instruktioner och tillbehör. På detta sätt kan priset hållas nere. Via instruktioner på Youtube går det även att lära sig vissa enklare reparationer.

Risken är däremot att telefonen förstörs mer än repareras. En person som inte är van med att hantera elektronik, och därmed även förstå riskerna, kan mycket lätt göra fel och därmed skada ytterligare. Ett tips är i detta fall att först prova byta skärm på en äldre mobil för att sedan testa på den dyrare och aktuella mobilen. De flesta har en mobil, eller ett par, liggandes hemma som inte längre används.

Innan du börjar reparera din iPhone själv – kontrollera vad det kostar att lämna in den till proffs. Som priserna ovan visar är det inte någon stor kostnad i förhållande till mobilens totala värde. Ska den skickas till verkstaden är det däremot viktigt att packa ner den i ett tydligt skydd.

Vad kostar det att reparera iPhone?