Det har hänt mycket på lånemarknaden de senaste 10 – 15 åren. Snabblånen kom till Sverige kring 2006 och revolutionerade lånebranschen. Det blev plötsligt möjligt att låna pengar snabbt och lätt. Sedan dess har nya lagar och regler gjort att marknaden blivit tydligare och mer städad. Idag är det många snabblån som påminner om vanliga privatlån och vice versa.

Ändå är det en sak som verkligen skiljer snabblånen från privatlånen: flexibiliteten i utbetalningarna. Det går nämligen att få ett snabblån utbetalat till bankkontot inom loppet av några minuter. För privatlån får man vänta i åtminstone en dag, men ofta mer. Ett snabblån kan man till och med få utbetalt på kvällen ifall det verkligen är bråttom. Men hur är det på natten då – är snabblånen så pass flexibla att man till och med kan få lån på natten?

Lån natt – en definitionsfråga

Svaret på frågan får bli ett “nja”. Det är en definitionsfråga huruvida man kan få ett lån utbetalat på natten. Det finns flera långivare som erbjuder kvällsutbetalningar. Kvällen brukar enligt dem vara fram till klockan 21.00. För många av oss är det redan att klassa som natt. I så fall blir svaret ja: det går att få lån på natten. Om du däremot av någon anledning vill teckna ett lån klockan 01:30 eller någon gång under tidig morgon är svaret nej. Det går inte att teckna lån så sent på natten eller så tidigt på morgonen.

Varför går det inte att få lån senare?

Även om de flesta snabblån administreras mer eller mindre per automatik måste det alltid finnas personal på plats för att handlägga lånet. Eftersom det inte finns några långivare som har öppet på natten går det heller inte att få en utbetalning då. Egentligen är det bara bra. De flesta lån som skulle betalas ut så sent på natten skulle ändå vara lån som man egentligen inte borde ta. Vi kan tänka oss ett scenario där någon känner för att fylla på kassan under barrundan. Trevligt för stunden kanske, men knappast bra för ekonomin.

Så gör du för att låna på natten

Om du vill teckna ett lån måste du alltså göra det innan klockan 21. Tänk då på att det uteslutande är snabblån det handlar om och att du troligtvis kommer att få betala lite mer än för ett privatlån. Jämför långivarna noga för att hitta den billigaste räntan och de lägsta avgifterna. Ansök gärna minst en halvtimme innan stängningsdags så att långivaren hinner handlägga lånet och betala ut det. Dessutom bör du kontrollera att du har samma bank som långivaren så att pengarna kommer in på kontot direkt.

Nattöppna företag