Att arbeta som hyrläkare i Norge är både meriterande och utvecklande, både i arbetet och privat. Men som med allt arbete ska det också löna sig. Att arbeta som läkare överhuvudtaget är dessutom ett viktigt och ansvarsfullt arbete. Det är därför viktigt att detta arbete ska löna sig och kunna påvisa värdet i den utbildning och kompetens som man besitter.

Det är svårt att besvara frågan på vad du kan tjäna när du arbetar som stafettläkare i vårt grannland. Detta beror på faktorer som vi går igenom mer nedan. Det man snabbt kan konstatera är att en hyrläkare i Norge tjänar betydligt mer än i Sverige. Om man jämför en specialistläkare i bägge länderna så tjänar man i snitt 79 200 kronor brutto i Sverige medan man i Norge tjänar 86 350 kronor. Precis som i Sverige kan dock lönerna skilja sig en hel del åt mellan exempelvis storstäderna och glesbygden.

Vad du kan göra för att påverka din lön som hyrläkare i Norge

Vilken lön som hyrläkare i Norge du kan få är helt individuellt. Att svara på vilken exakt lön som du kan få när du arbetar i vårt vackra grannland är därför svårt att svara på. Din lön baseras nämligen på faktorer som:

  • Din kompetens.
  • Din arbetslivserfarenhet.
  • Din utbildning.

Dessutom kommer din lön att kunna påverkas utifrån din egen flexibilitet om vart i landet du kan tänka dig att arbeta och vilka arbetstider du kan tänka dig att ha. Dessa två faktorer gör att du själv har möjligheten att påverka vilken lön du kan få. Ju större flexibilitet desto högre kan också din ersättning och lön bli.

Vissa läkare pendlar också mellan Sverige och Norge. Detta för att skatten på så sätt kan bli lägre. De arbetar först i Sverige tills de når gränsen för statlig inkomstskatt på 540 700 kronor per år då allt över denna lön beskattas med ytterligare procent. Det avser 2022 års siffror. Som med alla regler bör du själv kontrollera hur din skatt skulle kunna se ut med exempelvis Skatteverket för att undvika missförstånd.

Vad du kan få i lön som hyrläkare i Norge