Så hittar du rätt cykel

Att köpa en cykel är kanske inget man gör i en handvändning. Ofta är det en ganska ansenlig summa man ska lägga ner, och det är bara naturligt att man är mån om att köper blir rätt. För den som inte köpt en cykel förut kan det kännas lite svårt och förvirrande. Här ger vi snabba tips för att underlätta köpet.

Vilken typ av cykel vill du ha?

Det finns många olika typer av cyklar på marknaden idag. Till exempel:

  • Terrängcykel. De här cyklarna lämpar sig bäst för dig som vet att du kommer köra en del i tuff terräng, i skogen och på stigar. De bör ha bra stötdämpare, däck och hjul.
  • De här passar bra för dig som vill köra riktigt snabbt på asfalterat underlag. De viktigaste komponenterna för en bra cykelupplevelse på en racercykel är hjuluppsättningen och ramen.
  • Det finns många hybrider på marknaden idag. Dessa passar för dig som vill ha en mångsidig cykel, som både kan köra snabbt på snällt underlag men också klara av tuff terräng.

Sätt en budget

Det finns idag mängder av bra cyklar som kan fås för ett rimligt pris, bara man letar lite. Självklart är det dock så att du har större möjligheter att få en riktigt bra cykel, ju mer du kan tänka dig att lägga. Ska du till exempel köpa en racercykel får du räkna med minst 5 000 kronor, om du vill ha en cykel som ger dig körglädje (utan att ha alltför stora ambitioner). Liknande priser gäller för terrängcyklar, även om de normalt går att hitta lite billigare. För dig som bara vill ta trevliga cykelturer till vännerna, affären eller gymmet, finns riktigt billiga cyklar att få tag på. Oavsett är det bra att på förhand bestämma dig för en prisklass. Det här gör det lättare att leta.

Fråga vännerna

Om du har vänner som cyklar mycket, är det en idé att fråga dem om tips. Om du inte känner några som cyklar mycket, kan det vara en idé att höra av dig till en klubb eller annan organisation nära dig.

Så hittar du rätt cykel